Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Umjetnost ne mora biti samo razbibriga ili pitanje kulture, a najmanje je to privilegija koja pripada manjini. Svi mogu i trebali bi se približiti umjetnosti zato što poboljšava život, psihofizičko zdravlje, odnose s drugima i… čini nas ljepšima!
Umjetnost je alat refleksije i osobnog rasta, profesionalnog i osobnog nadahnuća, podiže naš duh i nudi praktične ideje koje možemo primijeniti svaki dan. U nastavku ćemo navesti 7 dobrih razloga da se posvetite umjetničkim aktivnostima.

Podiže duh

Umjetnosti nije u cilju nezanimljivo prikazati zanimljivim, već prikazati draž određenog detalja, ističući ono što je stvarno vrijedno našeg divljenja. Umjetnost vodi prema podizanju našeg duha te prema široj i sveobuhvatnoj slici. Umjetnost je iskustvo, unutarnji pokret koji je sposoban učiniti da se iznutra osjećamo bolje.

Usavršava socijalizaciju

Život se sastoji od odnosa, a umjetnost od sposobnosti izgradnje zadovoljavajućih odnosa s drugima. Prakticiranjem umjetničkih aktivnosti, postajemo otvoreniji, pristupačniji i sposobniji dijeliti ljepotu.

Priprema na uspjeh

Umjetnost najmlađima pomaže osloboditi vlastite potencijale. To je vrlo koristan alat za razvoj vještina u smislu kreativnog razmišljanja, samopouzdanja i rješavanja problema. Prilikom zapošljavanja, životopis kreativne osobe ima veće šanse da ga se uzme u razmatranje.

Povećava kritičnost i senzibilitet

Promatranje umjetničkog djela povećava naše kritičke i analitičke sposobnosti i trenira naš kapacitet sagledavanja stvarnosti. Na najboljim američkim sveučilištima uobičajena je praksa da studenti pohađaju tečajeve likovne umjetnosti kako bi se pripremili za pažljivo procjenjivanje slučajeva s kojima će se susresti tijekom budućeg rada, poput liječnika, odvjetnika i inženjera. Cijeneći umjetnost, učimo gledati svakodnevne predmete iz nove perspektive, obraćajući pozornost na najmanji detalj i to svakodnevnicu čini zanimljivijom.
Znatiželjno približavanje umjetnosti povećava našu sklonost preispitivanja vlastitih uvjerenja što proširuje naš pogled i mogućnost da vidimo svijet onakvog kakvog dosad nismo vidjeli. Više ćemo cijeniti svaki aspekt u našem životu jer ništa nije beskorisno.

Daje prostora za razmišljanje

Odlazak na izložbe i promatranje umjetničkih djela ispunjava nas divljenjem i potiče korisna razmišljanja o nama samima, o drugima i o svijetu. Čak i ako nam se djelo ne sviđa i mislimo da smo to mogli i sami napraviti, još uvijek razmišljamo i razgovaramo s radom i njegovim umjetnikom. Podražaji proizvode, htjeli mi to ili ne, odgovore, a zatim i razmišljanje.

Održava nas mladima i aktivnima

Prakticiranje ili otkrivanje umjetnosti čini nas proaktivnima. Tko njeguje ovu strast, potiče svoje vještine, drži u formi svoje tijelo i um. Za starije osobe umjetnost je jako dobar alat za uspostavljanje kontakta s mladima. Razmatranje ljepote uzrokuje emocije koje su sposobne djelovati pozitivno na um, čak i u većoj mjeri nego lijekovi.

Za dobro raspoloženje

Promatranje umjetničkog djela u značajnoj mjeri smanjuje tjeskobu i depresiju. Kad promatramo remek-djela ili se posvetimo umjetnosti, otpuštamo dopamin, neurotransmiter koji regulira raspoloženje. Jedan od trenutnih trendova su bojanke za odrasle, uglavnom mandale, jer pomažu ublažiti napetost i odvlače pozornost od problema.

Kontaktirajte nas ?