Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

U ovih se 10 stvari isplati uložiti: za ‘kunu’ više imat ćete predmete bez roka trajanja…

Kad ste zadnji put kupili nešto, bili time oduševljeni, no uskoro se našao netko pametan i rekao vam kako je to “bacanje para”? Svatko ima svoju filozofiju, životnu, pa i kupovnu, a istu vjerojatno voli nametati drugima.

No kako je velikoj većini ljudi u Hrvatskoj realnost, nažalost, takva da i ne mogu baš “ulagati” iz mjeseca u mjesec, kupovina se svodi na sljedeće – kako sa što manje novca kupiti što više. A to ne vrijedi samo za namirnice, već i za potrepštine koje su nam nužne za svakodnevno funkcioniranje, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanja pokazuju ipak da nam često jeftinije stvari samo donose veći trošak. I više stresa, jer iako ste “uboli” štapni mikser za samo 49,99 kuna, velika je vjerojatnost da će se isti pri prvome susretu sa smrznutom bananom – pokvariti. Znamo iz iskustva.

Stoga nam često ta naša filozofija “samo da je što jeftinije” donosi, paradoksalno, trošak koji nismo predvidjeli u budžetu.

Od kvalitetne tave do odijela, Business Insider je pobrojao 10 stvari u koje se, a statistika je to dokazala, vrijedi uložiti koju kunu više, budući da će dugoročno donijeti – uštedu, a tih deset stvari prenosi Slobodna Dalmacija.

Kuhinjsko posuđe, naročito tave

Tave su kategorija za sebe. Neophodne u kuhinji, koristimo ih gotovo svaki dan, pa se isto tako brže i troše. “Teflonke”, najsvestranije u grupi, a i najjednostavnije za korištenje, uvijek su prve na udaru kod pripreme hrane. A one jeftine, kao što već znate iz iskustva, imaju manje kvalitetan premaz i traju kratko – premaz pukne, a hrana se počinje lijepiti, a dugoročno (pa i jedno) struganje može trajno oštetiti tavu dok ne postane potpuno beskorisna.

Ako odaberete nešto skuplju teflonsku tavu s kvalitetnim premazom, trajat će vam godinama. U drugoj opciji mijenjat ćete ih svaki put kad vam nešto zagori.

Set dobrih noževa i ostalog pribora

Slično vrijedi i za noževe. Ne mislimo pritom da trebate kupiti set kakav koriste vrhunski svjetski chefovi, a samo jedan nož često zna koštati i po nekoliko tisuća kuna, već da se klonite “mix shopova” i ostalih mjesta koja nude nevjerojatno jeftine cijene. I nevjerojatno loš pribor, što često ostane prešućeno.

Tup nož neće vam samo masakrirati hranu, već i trošiti živce, pa bi bilo dobro da na vrijeme uložite u nekoliko kvalitetnih koji će trajati godinama. Ako želite potpuno nehrđajući nož, izaberite oštricu od čelika s manjim postotkom kroma i s dodatkom vanadija ili molibdena – ili se pak držite samo prve navedene stavke.

Slikovni rezultat za kitchen knives

Odijelo/ klasična poslovna kombinacija

Ovo je kategorija koja ovisi o poslu koji radite, pa ćemo ju malo proširiti: kakvo god vaše zaposlenje bilo, sigurno imate određeni “dress code” kojim se vodite pa bi vam bilo najpametnije da uložite u njega. Možda će vam i predstaviti određeni udar na novčanik, ali ako klasične hlače kupujete iz mjeseca u mjesec, jer su se prethodne već “ofucale”, potrošit ćete u konačnici mnogo više.

Povezana slika

Aktovka/ kožna torba

Ili torba generalno. One od skaja i ostalih kožnih imitacija vrlo brzo se pohabaju, pogotovo ako ju nosite svaki dan. Pa iako je bila “ispod 100 kuna”, ako ju bacite za mjesec dana, ponovno se bacate u trošak.

Naročito vrijedi uložiti ako ju nosite na posao svakoga dana.

Povezana slika

Obuća

Ono što vrijedi za torbe, može se primijeniti i na obuću, ali puta deset. Cipela glavu čuva, a ako je u pitanju kvalitetna, kožna obuća, koja vam je uz to i udobna i pogodna za više prilika, možete biti mirni i po nekoliko godina.

Povezana slikaPovezana slika

Madrac i jastuk

Možda i najvažnije ulaganje od svih na listi, budući da je u pitanju vaše zdravlje. Koliko je važno spavati na udobnom, prozračnom i fleksibilnom madracu, ne treba prenaglašavati. Posebno ovo vrijedi ako ste skloni alergijama, lateks je antialergijski materijal jer ne dopušta grinjama i bakterijama da se u njemu nastane i razmnožavaju. Informirajte se kod prodavača i neka vam ne bude žao platiti nešto više – nećete morati mijenjati madrac kad “propadne”, a jeftiniji će vas sigurno prije izdati. Sve navedeno vrijedi i za jastuke.

Slikovni rezultat za lateks madrac marionPovezana slika

Plahte

Ako uložite u svilene plahte, bit će vam zahvalne i vaša koža i kosa, no ako vam svila nije ni na kraj pameti, kvalitetan pamuk isto je pogodan. Pitajte mame i bake, one su davno uložile u posteljinu – ista je prošla generacije.

Povezana slika

Električna četkica za zube

Ne samo da ih preporučuju zubari, već ovo ulaganje donosi i manji udar na vaš novčanik. Razmislite samo koliko često mijenjate “obične” četkice? Pogotovo ako tražite one “ultrasoft” koje su bolje za vaše desni. Električna četkica doći će s nastavcima koje možete mijenjati, a kažu da bolje i čisti. Stavite trošak na papir, iznenadit ćete se.

Povezana slika

Kišobran

Prošle zime bura je bila jaka, pa ste potrošili nekoliko malih, rasklopnih kišobrana. Koliko, dva-tri ili pak pet? Iako je svaki dvadesetak kuna, samo ste na jednu sezonu potrošili stotinjak kuna kišobrana koji su završili redom u smeću.

Kupite jedan kvalitetni koji ćete nositi sezonama, ne bi trebao koštati mnogo više od zbroja malih koji su završili u smeću.

Povezana slika

Vitamini/dodaci za prehranu

Na zdravlju se stvarno ne može štedjeti, a i ne isplati. Jeftini dodaci prehrani nikako ne mogu povoljno utjecati na imunitet, a ako ga srušite, sigurno ćete u konačnici potrošiti više nanovo ga “bildajući”.

Slikovni rezultat za vitamins

 

Kontaktirajte nas ?