Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Čitanje dobre knjige u krevetu jedna je od ugodnijih aktivnosti za završetak dana, tijelo se odmara, a um zamišlja i putuje. No, potrebno je obratiti pozornost na položaj u kojem čitate kako biste izbjegli užasne bolove pri buđenju, pogotovo ako se ne bavite fizičkom aktivnošću ili niste više u cvijetu mladosti. Dok listate stranicu po stranicu, najveći je pritisak na vrat, ramena i leđa. Evo nekoliko trikova kako izbjeći neugodnosti.

Kamasutra čitanja

Volite li odmaranje na boku, a imate malih problema s artritisom, ovaj položaj bi mogao prouzročiti jake bolove u području ramena i kukova. Kad legnete, zaokrenite bok na način da vam trbuh dira madrac. Noga koja vam leži na madracu neka bude ispružena , a drugu nogu savijte tako da bedro leži na ispruženoj nozi. Dobro je koristiti jastuk koji je otprilike 10 cm visok kako ne biste zauzeli položaj koji bi štetio vašem vidu.

Volite li ležati na trbuhu dok ste na krevetu, zapamtite da će čitanje u tom položaju izazvati neizbježne bolove u lumbalnoj zoni zato što ćete prisiliti kralježnicu da stoji u neprirodnom položaju. Osim toga, vratni mišići i mišići ramena bit će pod opterećenjem što može prouzročiti glavobolju. Kako biste mogli nesmetano čitati u vašem najdražem položaju, stavite valjkasti jastuk ispod grudi, a bradu naslonite na običan jastuk. Na takav način moći ćete čitati bez da ste preblizu knjige, a vrat će zadržati prirodan položaj.

Međutim, najbolje je čitati dok ležimo na leđima, no pod uvjetom da kralježnica ostane ravna. Ako običavate utonuti u krevet možete prouzročiti lumbago i smetnje u vratu. Kako ne biste skliznuli prema dolje, postavite jastuk visok oko 10 cm kako biste podržali leđa, lopatice i donji dio leđa; ili koristite sustav za odmor koji uključuje podnicu sa podiznim mehanizmom uzglavlja, ručno ili na struju (pogledati: model podnica Plutone i Nettuno, Marion).

Prednosti čitanja prije spavanja

Dobra knjiga umu osigurava opuštanje, zapravo, dok čitamo smanjujemo razinu stresa, a otkucaji srca se usporavaju i tijelo se priprema na spavanje. To ne znači da je knjiga loša, dapače, znači da smo odabrali najbolji način uspavljivanja. Bit će vam puno lakše zaboraviti dnevne brige, čak štoviše, nakon lošeg dana, vratiti se kući, leći i nastaviti s knjigom gdje ste stali, može biti pravi melem za dušu. Živite li sami, osjećate nelagodu u mraku i ne volite tišinu, čitanje ubija samoću i čini vas sigurnima u skrovištu imaginarnog svijeta. Konačno, čitanje u večernjim satima pobuđuje maštu i potiče snove. Fantazija, ljubavna priča ili uvjerljiv roman mogu potaknuti da sanjamo snove u kojima smo heroji, postižemo ogroman uspjeh ili okrunjujemo sentimentalne priče. Čitate li krimiće, trilere ili horor knjige, one mogu izazvati noćne more. Pažljivo birajte što ćete čitati!

Kontaktirajte nas ?