Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Eterična ulja pomažu fizičkom zdravlju i pozitivno utječu na osjećaje, bore se protiv mikroba dišnog sustava, dezinficiraju zrak, smanjuju stres, stvaraju romantičnu atmosferu i liječe nesanicu pomažući nam da se opustimo prije spavanja i spavamo do jutra. Koje ulje odabrati za određenu prigodu? Evo kako uživati u vlastitoj spavaćoj sobi na prirodan način.

Dezinfekcijska svojstva

Ako se u spavaćoj sobi nalazi bolesna osoba, potrebno je dezinficirati zrak s određenim esencijama kao što je timijan koji pomaže podizanju imuniteta i vrlo je djelotvoran za kašalj, astmu, hripavac, sluz i bronhitis. Eukaliptus ima antibakterijska i antiseptička svojstva, podiže imunološki sustav te pomaže u smanjivanju upale pluća. Limun, smreka ili bor su se također pokazali djelotvornima jer upotpunjuju prostoriju svježim mirisom i drže podalje bakterije. Zahvaljujući antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, eterično ulje od origana uklanja viruse i bakterije, a istovremeno pomaže imunološkom sistemu i oslobađanju od infekcija.

Dezinfekcijska svojstva eteričnih ulja u spavaćoj sobi

Afrodizijačka i emocionalna svojstva

Miris igra važnu ulogu u seksualnosti jer prava eterična ulja potiču želju. Za aktiviranje seksualne energije, posebice muškaraca koji imaju poteškoća, najbolja biljka je bor. Ruža ženi pojačava osjetila i lakšem stupanju u kontakt sa svojom senzualnošću. Ulje pačulija pobuđuje maštu i dobar je stimulator. Također postoje mirisi koji povećavaju sposobnost odmicanja od sebe, poput lavande koja pomaže u prevladavanju strahova i nesigurnosti; ylang-ylanga koji stimulira erotizam i fantaziju, nerolija koji duhovno podiže, spaja tijelo i dušu prolazeći kroz srce, te gorke naranče koja ublažava tjeskobu. Ova ulja mogu se koristiti za masažu ukoliko pomiješamo tri kapi s ostalim biljnim uljima kao što su bademovo ili ulje jojobe, dok se čisto ulje koristi kao osvježivač prostora.

Mirisi za ormare i ladice

Nakon što smo temeljito obavili mjesečno čišćenje i prozračivanje ormara i ladica, možemo ih namirisati i to najbolje s jastučićima od tkanine natopljenima uljem ružmarina, mente, eukaliptusa, lavande, kadulje, cedrovine i bosiljka. Dovoljno je desetak kapi svakog ulja, koja se mogu koristiti i na vješalicama obloženima tkaninom, no tada trebate pripaziti da ne dođu u kontakt s odjećom. Kao mirise za ormare i ladice možemo pripremiti i domaće dezodoranse na bazi suhog bilja. Najbrži i najljepši način je nabrati i osušiti cvjetove lavande, napraviti male buketiće i ukrasiti ih trakicom. Drugi način je klasičan „potpourri“ suhih cvjetova koje treba u potpunosti zamijeniti nakon tri mjeseca ili dodati koju kap eteričnog ulja.

Perfumeri za ormare i ladice za spavaću sobu

Opuštajuća svojstva

Ako se nakon napornoga dana želite opustiti uživajući u umirujućoj atmosferi spavaće sobe, možete nakapati par kapi ulja od lavande, matičnjaka ili kamilice u jastuk ili na vosak svijeće.

Svojstva protiv nesanice

Naravno da eterična ulja ne liječe nesanicu, ali mogu pomoći da se opustimo i dopuštaju da brže zaspemo i spavamo cijelu noć. Najbolja tri ulja protiv nesanice su: lavandino ulje koji pomaže pri opuštanju, pogotovo pomaže kod žena koje imaju oscilacije u raspoloženju ili ako su u menopauzi odgovornoj za prekinute ili mučne snove; kamilica je prirodni sedativ čiji miris nije ugodan svakome, pa ako želite, možete ga pomiješati s lavandinim uljem ili nekim drugim uljem kao što je bergamot ili naranča, koja su također antistres ulja; i za kraj kadulja koja sadrži blaga narkotička svojstva.
Naravno, savjetuje se električni raspršivač zbog sigurnosti i zbog kontinuiteta raspršivanja mirisa te za sigurnost da voda unutar zdjele potpuno ne ispari i spali eterična ulja. Korisna alternativa je paljenje difuzora na koji sat i gašenje istog prije odlaska na spavanje. Za one koji nemaju difuzor, jedno vrlo praktično i jednostavno rješenje može biti da par kapi ulja nakapate na krpenu maramicu kojeg ćete tijekom noći držati blizu vas ili, kako je već spomenuto, par kapi ulja u jastuk kako bi se dulje zadržao miris.

Perfumeri za ormare i ladice za spavaću sobu

Za djecu

Kako bi djeca mogla lijepo spavati, stavite par kapi ekstrakta kamilice u zdjelicu na noćni ormarić. Kamilica je jedna od najsigurnijih i preporučljivih biljaka za najmanje. Još jedno vrlo učinkovito ulje je lavandino ulje jer uravnotežuje centralni živčani sustav. Vrlo je dobro za hiperaktivnu djecu kojoj je teško zaspati.

Kontaktirajte nas ?