Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Odabir novog madraca nije najlakša stvar na svijetu.
“Bolje je spavati na tvrdoj površini zato jer je to dobro za leđa!”.
“Bolje je odabrati madrac od lateksa zato jer se na njemu ne stvara plijesan!”.
“Dobar madrac može se položiti na bilo koju podnicu!”.
Kad dođe trenutak kupnje novog madraca, najčešće za savjet pitamo prijatelje, roditelje i poznanike, izostavljajući savjete stručnjaka čiji bi nam savjeti pomogli izbjeći traumatična buđenja.
Kako bismo vam pomogli razbistriti glavu, nudimo vam niz neistina, odnosno mitova o madracima.

NETOČNO – Tvrdi je madrac dobar za leđa

Kako bi izbjegli bolove u leđima i donjem dijelu leđa, mnogi liječnici savjetuju spavanje na tvrdim madracima, što je pogrešno. Nedavna istraživanja pokazala su drugu istinu: izgleda da polutvrdi madrac ima veći blagotvorni učinak kod bolova u leđima. Upravo zbog toga je vrlo važno da se madrac optimalno prilagodi anatomskom obliku tijela, što znači da ne smije biti ni pretvrd ni premekan. Vrlo je važno da kralježnica ostane u svom prirodnom položaju.

NETOČNO – Dobar madrac traje cijeli život

Koliko ste puta čuli „Ovaj madrac trajati će cijeli vaš život!“. To je potpuno pogrešno! Dobar madrac kojeg se održava kako je to predviđeno, može trajati najviše 10-15 godina i to je nepobitna činjenica. Tijelo se mijenja, a zajedno s njim i njegov kostur. Stoga, madrac kojeg ste kupili prije 20 godina danas sigurno nije više dobar za vaše potrebe. Uzmimo u obzir jedan faktor: nakon 10 ili 15 godina, tradicionalni madrac može sadržati ogromne količine praha, grinja, bakterija, plijesni i gljivica. Razvoj ovih stvorenja u unutrašnjosti vašeg madraca može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, a najviše nastanak alergija na prah koje ne bismo poželjeli nikome. Nemojte se dvoumiti. Ako je vaš tradicionalan madrac star više od jednog desetljeća, vrijeme je da ga promijenite!

TOČNO – Važno je okretati madrac gore-dole i glava-noge

Zbog dugotrajnog opterećenja uvijek na istim mjestima, svi madraci imaju tendenciju prilagođavanja našem fizičkom obliku. To je slično kao da 10 godina (3650 dana) svaku večer sjednemo na istu fotelju kako bi gledali TV. Jastuk i naslon fotelje će sigurno izgubiti svoj izvorni oblik te će se ulegnuti i postati neudobni. Kako bismo pravilno održavali madrac, idealno bi bilo okretati ga gore-dole i rotirati predio glave, gdje su noge i obrnuto, jedanput tjedno. Na takav se način izbjegava efekt „otiska“ koji uzrokuje ulegnuća na madracu, smanjujući učinkovitost madraca. Ovo pravilo vrijedi djelomično za madrace od memorijske pjene. Zbog njegove slojevite kompozicije u pravilu se memorijska pjena nalazi samo na gornjoj strani, tako da za taj madrac vrijedi pravilo rotiranja glava-noge.

NETOČNO – Dobar madrac možemo postaviti na bilo kakvu podnicu

Vrlo često se događa da se podnici koja podržava madrac ne pridaje važnost. No, odabir dobre podnice je presudan jer nije svaka podnica jednaka i nije svaka adekvatna za svaki madrac. Vrlo je bitno uložiti više vremena i pažnje u odabir podnica ukoliko će vam dobar sustav za spavanje garantirati kvalitetniji san.

 

Kontaktirajte nas ?