Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Neke životinje zimu provode u zimskom snu, a mnogi se ljudi dolaskom hladnijih dana suočavaju s poteškoćama u spavanju, iako je želja za spavanjem veća. Pomicanje sata, kraći dani, niske temperature i užitak ostajanja u toplom krevetu izgledaju kao savršeni sastojci za dugi san, ali mnoge osobe zimi pate od nesanice. Želimo li dobro spavati, treba izbjegavati uobičajene pogreške i poznavati male tajne za poboljšanje kvalitete spavanja kako bismo uživali u spavanju „kao puhovi“.

 

 

Uobičajene greške koje treba izbjegavati

Previše grijati spavaću sobu

Pretopla, kao i prehladna spavaća soba može utjecati na vaš odmor: držite temperaturu između 17°i 19°C. Grijaća tijela u spavaćoj sobi treba isključiti tijekom noći. Osim toga, treba voditi računa o količini vlage u prostoriji koja treba biti između 50% i 55%. Zrak ne smije biti ni previše vlažan ni previše suh.

Konzumirati tešku hranu za večeru

Tijekom zimskih mjeseci, pogotovo u vrijeme blagdanskih dana, mijenjamo prehrambene navike smanjujući količinu povrća i svježe hrane. Probajte izbjegavati kalorične namirnice, pogotovo za večeru, jer usporavaju probavu koja uzrokuje loš odmor.

 

Piti kofein, pića koja su previše vruća ili zašećerena

Izbjegavajte kavu već od popodneva, odreknite se kave navečer i zamijenite je opuštajućim biljnim napitkom kojeg ćete piti bez šećera ili s malo meda. Ako ne možete bez toplog napitka, priuštite si čaj bez teina.

 

Predugo spavati vikendom

Nakon radnog tjedna, primamljivo je pokloniti si koji sat više sna za vikend. No, ta promjena remeti naš ustaljeni ciklus spavanja-budnosti. Važno je ne mijenjati vlastite navike spavanja tijekom vikenda ili godišnjeg odmora jer bi ponedjeljak mogli započeti još umorniji.

 

Previše se pokriti

Nema gore stvari od hladnoće u krevetu, no isto tako, pogrešno je pokriti se i zagrijati krevet kao da smo na Sjevernom polu. Odaberite poplun s ispravnom gramažom i pidžamu od udobnog materijala. Pripazite na električne deke, njih palimo dvadesetak minuta prije odlaska na spavanje. Toplina pomaže u opuštanju, ali previše topline može imati suprotan učinak.

 

 

Tajne za dobar odmor

Pronaći svoj bioritam i njime upravljati

Bioritam se stječe tijekom vremena, a ustaljena rutina pomaže pri nesanici. Vrlo je važno odlaziti na spavanje u točno vrijeme i buditi se svakoga jutra u isto vrijeme. Zimi tijelo ima potrebu za više discipline i odmora, stoga nemojte ostati budni do kasno navečer. Dobar bioritam ojačat će vaš imunološki sustav.
Prozračivati spavaću sobu

Iako je vani hladno, sjetite se da je vrlo važno ujutro prozračiti spavaću sobu barem na pola sata i to zbog izbacivanja vlage koja se nakupila kroz noć, zbog sprječavanja razvoja bakterija i grinja, pogotovo patite li od alergija ili imate kućne ljubimce. Vraćanje kisika neophodno je za dobar san.

Pet kapi eteričnog ulja na jastuk

Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamilice pomažu ljepšem spavanju. Probajte ih kapnuti na jastuk u noćima kad zaista ne možete spavati. Intenzivan miris ovog cvijeća ne samo što pomaže boljem spavanju, već osigurava bolje buđenje, a to znači više energije tijekom dana. Kamilica je savršena za djecu koja pate od glavobolja. Lavanda je odlična za osobe koje pate od prehlade, astme ili alergija.

 

Topla kupka za stopala prije spavanja

Odlazak u krevet s hladnim stopalima ne pomaže opuštanju. Umakanje stopala u mlakoj vodi prije odlaska u krevet jednostavan je trik koji je učinkovit i bolji od nošenja vunenih čarapa koje postaju iritantne tijekom noći.

 

Za kraj, zapamtite da je kvalitetan sustav za spavanje također vrlo važan!

Kontaktirajte nas ?