Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Jeste li ikad čuli da je spavanje s biljkom ili cvijetom u spavaćoj sobi štetno?
Vjerojatno jeste. Razlog tog vjerovanja krije se iza činjenice da tijekom dana biljke otpuštaju kisik kao posljedica fotosinteze, dok noću zbog odsutnosti svjetlosti proizvode ugljični dioksid koji izaziva smetnje u disanju.
No, sve je ovo urbana legenda i ako bolje razmislite nitko nikad nije umro od nedostatka kisika spavajući u šumi. Tkogod je ikad kampirao u prirodi zna da se, unatoč smanjenoj udobnosti, ujutro budi dobre volje, osvježen i bez stresa.
Tko zna, možda ste već bili odustali od cvijeća pored kreveta ili se lišili boja i uzoraka u spavaćoj sobi koje je samo cvijeće u mogućnosti pružiti.
Nemojte to više raditi! Biljke i cvijeće nezaobilazni su elementi uređenja i čine dobro. Otkrijmo zašto…

Istina je da biljke upijaju kisik i otpuštaju ugljični dioksid, ali također je istina da je količina bezopasna za čovjekovo tijelo.
U praksi, to je kao da spavate s još jednom osobom i to sigurno ne predstavlja smrtnu opasnost.
Osim toga, biljke obavljaju važne funkcije kao što su smanjivanje razine stresa, regulacija razine vlažnosti u prostoriji i uklanjanje štetnih tvari u zraku. Dakle, jedna ili više biljaka može spavaću sobu učiniti ljepšom, intimnijom, opuštajućom i, također, zdravom.
Stoga su biljke dobrodošle i u spavaćoj sobi gdje provodimo dobar dio našeg vremena. One čine nemali doprinos čistoći zraka. Dovoljno je razmisliti koliko se ugljičnog monoksida i ostalih štetnih plinova nalazi između zidova, upaljenih kućanskih aparata, kuhinje i plina, deterdženata i deodoranata. Ti plinovi mogu čak i do tri puta prijeći maksimalnu razinu podnošljivosti koja se propisuje za vanjske prostore.
Rezimirajmo sve dobrobiti držanja biljke u spavaćoj sobi:

  • poboljšavaju kvalitetu zraka
  • smanjuju stres i brigu
  • poboljšava miris prostora
  • olakšavaju glavobolje
  • podižu raspoloženje
  • sprječavaju prehladu
  • poboljšavaju funkciju mozga
  • sprječavaju nesanicu i poboljšavaju kvalitetu spavanja

Vrlo je važno odabrati pravu biljku za spavaću sobu jer to može imati značajni utjecaj na kvalitetu života. Pogledajmo koje se biljke najviše preporučuju za spavaću sobu.

SANSEVIERIJA ILI SVEKRVIN JEZIK

Nazvana i „biljkom za spavaću sobu“, sansevierija ili svekrvin jezik radi noću, konzumira ugljični dioksid i proizvodi kisik. Poznata je po svojstvima pročišćavanja, smanjivanja rizika iritacije očiju, bolesti dišnih puteva i glavobolje. Ova biljka, s dugim mesnatim i sjajnim lišćem, traži mnogo svjetlosti i malo njege zbog njezinih karakteristika masne biljke, što znači da se ne treba mnogo zalijevati. U zimskom ju je periodu dovoljno zalijevati jednom mjesečno, ovisno o temperaturi prostora.

ALOE VERA

Još jedna biljka koja se apsolutno može držati u spavaćoj sobi je Aloe vera. Njezina svojstva su dobro poznata. Koristi se za razne kućne pripravke, gelove i kreme, idealna je za nadraženu kožu i vrlo djelotvorna u čišćenju organizma. Vrlo je jednostavna za održavanje i izvrsno čisti zrak.
Još jedan zanimljiv aspekt ove biljke je što je bioindikator: kad se nalazi u okolini koja je bogata kemijskim onečišćivačima, počinje izbacivati smeđe točkice po sebi, što nedvosmisleno ukazuje na slabo zdravlje prostora. Ukoliko se postavi u spavaću sobu, pomoći će održati zdraviju okolinu jer se već na prve znakove može reagirati i prozračiti.

JASMIN

Jasmin je jedna od biljaka s najviše smirujućih i opuštajućih učinaka. Njegov umirujući miris ima sedativni učinak koji uvelike poboljšava kvalitetu sna. Ako ste romantični tip ili u spavaćoj sobi želite ponovno pronaći strast, onda je jasmin biljka za vas! Intenzivan miris koji proizvodi tijekom noći jasminu daje afrodizijačku moć, potiče erotske fantazije i povećava senzualnost, a olakšava tjeskobe, strahove i emocionalne poteškoće.
Vodite računa o kultivaciji jer je ova biljka penjalica vrlo lomljiva. Koristite nisku i veliku vazu.

Kontaktirajte nas ?