Besplatni info telefon 0800 310 310

Rješenja za dobar san!

Dosta vam je buditi se umorni?

Vrlo često loš je san prouzrokovan lošim navikama, aktivnostima koje radimo ne znajući koliko smetaju našem odmoru i čine nas da se probudimo umorni. U nastavku otkrivamo šest uobičajenih pogrešaka koje treba izbjegavati ako se želimo probuditi odmorni.

Pogrešna prehrana

Najčešće pogreške imaju veze s tim koliko, što i kad jedemo. Nema potrebe slijediti neku posebnu dijetu, dovoljno je samo izbjegavati tvari i navike koje povećavaju osjećaj umora i malaksalosti. Na primjer, ograničite unos šećera koji, osim što ne daju potrebnu energiju, izrazito umaraju naše tijelo. Moramo voditi računa o tome što unosimo u tijelo za večeru, a najbolje bi bilo izbaciti slastice i ugljikohidrate. Izbjegavajte prejedanje, jer probavi treba vremena, stoga je najbolje zadnji obrok jesti tri sata prije spavanja kako ne biste osjećali težinu i kako biste što lakše zaspali. Najbolja večera temelji se na nemasnom mesu i sezonskom povrću, idealno za hidrataciju i punjenje s vitaminima i mineralima. Ako imate problema zaspati, nemojte pretjerivati s alkoholom i kavom te vodite računa da vam zadnja kava bude ona poslije ručka. Nemojte zaboraviti piti puno vode, najmanje 2 litre dnevno. Nedovoljan unos tekućine jedan je od glavnih uzroka umora. Nikad nemojte preskakati doručak jer tada organizam aktivira metabolizam. Dobar doručak omogućuje da jedete manje za ručak i večeru te smanjuje potrebu za unosom štetnih grickalica. Ako primijetite laganu glad, odaberite svježe ili suho voće koje će vam dati dostatnu količinu željeza i magnezija kako biste imali energije.

Ritual spavanja

Naše tijelo treba redovitost kako bi se do večeri stiglo opustiti i bilo spremno za spavanje. Pratiti rutinu tijekom dana možda neće biti lako, stoga pokušajte uspostaviti vlastiti ritual spavanja kojeg ćete dosljedno pratiti svake večeri. Opustite se uz topli biljni čaj, kupku ili tuširanje. Ako imate hobi ili volite čitati, posvetite si pola sata u dnevnom boravku. U krevet idite jedino spavati te zaspite i ustajte uvijek u isto vrijeme, čak i vikendom kad ste kod kuće. Spavaća soba mora biti uredna, tamna i tiha. Kretanje, pogotovo na svježem zraku, održava ravnotežu hormona, poboljšava raspoloženje i na kraju dana osjećati ćete se umorno i lakše zaspati. Posvećujući većinu vremena poslu ili općenito drugima dovodi do psihičke i fizičke razdražljivosti i umora. Stoga, neophodno je naučiti reći ne i priuštiti si brigu o sebi samima.

Elektronski uređaji u krevetu – zabranjeni!

Mnogi su uvjereni da je zdravo zaspati uz računalo, tablet ili pametni telefon – pogrešno! Najbolja stvar koju možete učiniti je da ne nosite elektroničke uređaje u svoju spavaću sobu. Nemojte ih koristiti prije spavanja ili još gore – dok ste već u krevetu. Korištenje tih uređaja stimulira aktivnost mozga, a svjetlost koja dolazi iz zaslona mijenja proizvodnju melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja i buđenja.

Madraci i jastuci

Jasno je da u temelju našeg odmora stoje madrac, podnice i jastuci koje treba birati sa posebnom pažnjom. Marion, tvrtka koja proizvodi madrace od lateksa, stvorena je kako bi se postigla dva važna cilja: širenje dobrobiti dobrog sna koja se prodaje javnosti uz veleprodajne cijene i ponuda 100% prilagodljivih rješenja za spavanje. Spavanje se razlikuje od osobe do osobe u načinu, količini i kvaliteti. Zbog toga Marion nudi velik broj sustava za spavanje i širok raspon madraca, jastuka i podnica koji, zajedno s kolekcijama kreveta i namještaja, mogu zadovoljiti svaku potrebu i svaku osobu.

Kontaktirajte nas ?